top of page

Kuinka valitsen kuivahedelmiä oikein

Kuivahedelmät on loistava vaihtoehto makeisille ja tuoreille hedelmille, varsinkin laihalla kaudella. Niillä on pitkä säilyvyys, eivätkä ne vaadi kylmäsäilytystä.

Ne sisältävät runsaasti vitamiineja (A, B1, B2, B3, B5, B6) ja kivennäisaineita (rautaa, kalsiumia, magnesiumia, fosforia, kaliumia, natriumia), sisältävät noin 250 kcal ja 1,5–5 g proteiinia 100 g:ssa.


Kuivahedelmiä voidaan syödä omana ruokalajina tai käyttää kaikenlaisten makeisten valmistukseen. Harva kuitenkin tietää, että kuivatut hedelmät on valittava huolellisesti, koska ne on erittäin helppo sekoittaa halpoihin synteettisiin vastineisiin.


Valitettavasti kaikki valmistajat eivät aseta etusijalle tuotteen hyödyllisten ominaisuuksien säilyttämistä, vaan pikemminkin voittoa, lisääntynyttä tuotantoa ja säilyvyysaikaa. Näin kauppojen hyllyille ilmestyvät ruokatarvikkeet, jotka ovat mahdollisesti vaarallisia keholle. Joten tarkistetaanpa valmistajien tärkeimpiä vilppejä.


Kiinnitä huomiota väriin! Kun valitat kuivattuja hedelmiä ja marjoja, sinun tulee ymmärtää, ettei mikään tuote voi muuttua kirkkaammaksi kuivumisen seurauksena.


Muista katsoa kuivattujen hedelmien väriä! Mieli tekee kirkkaisiin, kauniisiin tuotteisiin, mutta tässä tapauksessa se on vaarallista. Luonnollisesti kuivattujen hedelmien väri ei voi olla kirkas, puhdas, kylläinen, ne ovat useimmiten himmeitä, ruskeita, haalistuneita eivätkä kovin houkuttelevia. Ne eivät kiillä, ne voivat olla väriltään epätasaisia, jopa pieniä täpliä voi esiintyä.


Luonnolliset rusinat eivät ole väriltään meripihkan kultaisia, kirsikat eivät ole väriltään kirkkaan punaisia ja kuivatut aprikoosit eivät ole väriltään kirkkaan oransseja. Tällaiset hedelmät kaasutetaan rikkidioksidilla. Tästä voi olla jopa maininta pakkauksessa, säilöntäaine on merkitty E220. Vatsaan jouduttuaan tämä aine muodostaa rikkihappoa, joka ajan myötä alkaa tuhota mahalaukun limakalvoa. Myös E220 on vahva allergeeni, joka voi vahingoittaa vakavasti astmaatikoiden ja allergikoiden terveyttä.


Kiinnitä huomiota hajuun! Kuivaus kaustisella soodalla ja nestemäisellä savulla.


Luonnollinen kuivaus voi olla varjossa tai auringossa kuivattamista. Varjostuskuivaus on parempi, koska lähes kaikki vitamiinit (verrattuna aurinkokuivaukseen) säilyvät. Tämä kuivaus kestää kuitenkin kahdesta kolmeen kuukautta. Valitettavasti teollisessa mittakaavassa käytetään usein liuosta, jossa on kiehuvaa kaustista soodaa, hedelmät kastetaan siihen valmiiksi kuivattavaksi. Sen jälkeen kuori peittyy pienillä halkeamilla ja kuivumisprosessi menee nopeampi.


Samaan aikaan hedelmät menettävät tietyn osan mehusta ja siksi vitamiineista. Kaustinen sooda on kaustinen alkali, joka ärsyttää suolen seinämiä ja aiheuttaa muita haittoja elimistölle. Kuivattuja hedelmiä käsitellään usein glyseriinillä tai muulla rasvalla tai geneettisesti muunnetulla soijaöljyllä. Kuivatut hedelmät saavat paistaa, loistaa, kiiltää, minkä aiheuttavat aineet ihmiskeho ei niiden kemiallisen koostumuksensa vuoksi pysty poistamaan kokonaan.


Kuivumisen nopeuttamiseksi käytetään myös kaasu- tai bensiinipolttimia, juottolamppuja. Tuloksena kuivattuihin hedelmiin laskeutuu karsinogeeneja, ja öljytuotteiden haju esiintyy usein.


Joskus valmistajat käyttävät nestemäistä savua kuivumiseen. Kuivattuja luumuja, kuivattuja aprikooseja "savutetaan" yleensä nestemäisellä savulla. On olemassa mielipide, että valmistajien vakuutuksista huolimatta, nestemäinen savu on voimakas syöpää aiheuttava aine.


Osta kuivattuja hedelmiä vain läpinäkyvissä pakkauksissa, suosittelemme myös tutustumaan koostumukseen, varsinkin jos aiot antaa niitä lapsille!


Vielä useita tärkeämpiä suosituksia


- Valitse vähemmän kauniita hedelmiä. Pöly, rypyt, hiekka on merkki siitä, että hedelmät ovat kuivuneet auringossa.


- Osta vain kokonaisia kuivattuja hedelmiä, ilman halkeamia, älä paloina. Parempi osta jopa kivien ja hedelmäperien kanssa.


- Ennen kuin syöt hedelmiä, liota niitä vähintään kahdeksi tunniksi ja huuhtele ne sitten kylmän juoksevan veden alla.


- Jos kuivattuja hedelmiä on pakattu, kiinnitä huomiota ryhmän E säilöntäaineiden läsnäoloon, suosittelemme tutustumaan niihin internetissä.


- Ei kannata syödä enempää kuin 60 grammaa kuivattuja hedelmiä päivässä. Se on suunnilleen kourallinen rusinoita, 6 taatelia, 5 kuivattua aprikoosia. Tämä määrä riittää kyllästämään kehon tarvittavilla vitamiineilla ja mikroelementeillä eikä kyllästä sitä liikaa sokerilla ja kaloreilla.


bottom of page